Zdrave njuške

Toplotni udar kod pasa

Toplotni udar kod pasa je stanje opasno po život. Kada se ljubimac pregrije i ne može se riješiti viška topline vrlo brzo može doći do toplotnog udara. Do pregrijavanja može doći trčanjem ili intenzivnim vježbanjem za vrijeme vrućine. Često toplotni udar prouzroče vlasnici ostavljajući pse u ne ventiliranim prostorima, na suncu ili u autu.

U rizičnu skupinu posebno ulaze štenci, seniori i pretili psi, psi sa srčanim i dišnim tegobama, brahiocefalične pasmine sa spljoštenom njuškom kao što su buldog, bokser, mops, pekinezer i slični.

Pri tjelesnoj temperaturi od 42°C dolazi do oštećenja i odumiranja stanica te zatajenja vitalnih organa i oštećenja mozga. Ako tjelesna temperatura psa dosegne tu temperaturu, potrebno je hitno rashladiti psa.

Toplotni udar kod pasa

Ljubimci koji dožive toplotni udar su slabi, mogu imati napade slične epileptičnim napadima, moguće je grčenje mišića i gubitak svijesti. Ovisno o trajanju stanja, simptomi mogu biti ubrzano i plitko disanje, odnosno pojačano dahtanje,  povišena temperatura i preko 41°C, crvene uši s unutarnje strane, crvena ili blijeda sluznica usne šupljine, povraćanje krvi i krvavi proljev.

U slučaju pojave opisanih znakova, ljubimca je potrebno HITNO ohladiti. Najbolje mlakom, prohladnom vodom, nikada hladnom jer se može izazvati kontra efekt s novim šokom na tijelo i prenaglom razlikom u temperaturi. U slučaju gubitka svijesti, uz opisano, dodatno u krpu zamotaj kockice leda i stavi na glavu psa. Važno je kontrolirati temperaturu psa, kada padne ispod 39,5°C prestani s rashlađivanjem i ljubimca hitno odvedi veterinaru kako bi se primijenila daljnja terapija hladnom infuzijom, diureticima, a po potrebi klizmama i kisikom.

Prevencija toplotnog udara

Osiguraj stalan pristup čistoj i svježoj vodi koju treba češće mijenjati ili postavi par zdjelica s vodom. Za boravak psa, osiguraj rashlađeno mjesto ili mjesto u hladu, što češće kupanje, ograniči fizičke aktivnosti za vrijeme velike vrućine. Ljubimci u vrijeme velikih vrućina manje jedu. Ne treba ih siliti, već im treba ponuditi lakše i manje obroke. Dehidriranu hranu hidriraj tako da ju namočiš vodom 15-ak minuta prije davanja psu.

Psi bez krzna, prekratke ili rijetke dlake, podložni su opeklinama na suncu i brže se pregrijavaju. Nemoj brijati pse do kože! Ošišaj ga ili skrati dlaku do maksimalno 1 cm. Nemoj ostavljati kožu nezaštićenu dlakom.

Klimatizacija prostora

Ako koristiš klima uređaje za rashlađivanje prostora, upali ga prije nego postane vruće. Uvijek ostavljaj upaljenu klimu ljubimcima kada su sami doma. Zapamti, to što tebe nema doma ne znači da njima nije vruće! Nikad ne postavljaj ventilator ili klima uređaje da direktno puše u životinju.

bazen za pse

Bazen za pse

Rashladna prostirka za pse

Od nedavno su postale popularne rashladne prostirke za pse, no skrivaju i zamku koja može biti prilično opasna. Sastav prostirki je toksičan za pse u slučaju da se probuši. Može izazvati alergijske reakcije i ozbiljne neurološke nuspojave. Obavezno provjeri sastav i upozorenja na proizvodu kako bi izbjegao moguće trovanje svoje njuške. Nikada ne ostavljaj psa bez nadzora s rashladnom prostirkom.

Kako sigurno rashladiti psa

Duže šetnje i intenzivne aktivnosti sa psima obavljaj u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada su niže temperature. Trčanje zamijeni plivanjem ako možeš.
Ako nisi blizu mora, jezera ili potoka, dobra ideja je bazen za pse u kojima se njuška može hladiti cijeli dan ako želi! Odaberi bazen za pse koji odgovara veličini tvoje njuške ili uzmi malo veći da oboje stanete u njega 😊

U autu, na plaži ili u kafiću osiguraj svojoj njuški mjesto za odmor. Za tu svrhu, najpraktičniji su Roll up ležajevi. Osim što će pas znati gdje treba ležati, roll up ležaj će ga zaštititi od tvrde i nepravilne podloge, a zaštiti će i sjedalo u tvom autu.

Sigurno i veselo ljeto! 🙂

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #samoprovjereno

Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

Sve informacije na Woff Woff stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu veterinara.
Opisi djelovanja proizvoda baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Nemoj koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacija s veterinarom.

Povezane objave