Zdrave njuške

Kako prevenirati trovanje psa

Već drugu godinu za redom bilježi se veliki broj namjernih trovanja pasa po cijeloj Hrvatskoj. Nažalost, trovanja su uspješna i bit će uspješna dok god odgovorne službe ne pronađu način kako da ulove počinitelje.

Za psa, trovanje često ima smrtonosan ishod i velike bolove koji tome prethode. Kada pas pojede otrov, teško se mogu izbjeći ovakve posljedice.

Ne želim pisati o tome što učiniti kada pas pojede otrov, jer se ne želim baviti posljedicama. Želim otkloniti svaku mogućnost da do toga u opće dođe. Pišem o tome kako izbjeći i smanjiti rizik od trovanja kao primarnu stvar kojoj se trebamo posvetiti.

Samo u idealnom zamišljenom svijetu pas neće pojesti nešto što mu fino zamiriše. U tom istom svijetu mi smo svjesni svake njegove aktivnosti i imamo potpunu kontrolu nad njim. Također, u tom istom svijetu imamo super vid s kojim skeniramo područje prema kojemu idemo i vidimo da li se negdje skriva sumnjivi sadržaj.

Kada prihvatimo realnost, priznati ćemo da ne možemo biti 100% sigurni da naš pas neće nešto pojesti i da nemamo 100% kontrolu niti nad njim niti nad područjem u kojemu se šetamo.

Jednostavno je nužno prihvatiti mogućnost da se to dogodi našem psu i važno je da preuzmemo odgovornost za takvu potencijalnu situaciju. Važno je da djelujemo preventivno koliko god je to moguće.

Moje rješenje za ovaj izazov je jednostavno. Stavite svom psu brnjicu koja mu onemogućuje bilo kakav unos hrane za vrijeme šetnje. Nije svejedno koju brnjicu ćete odabrati, jer neke brnjice onemogućavaju da se pas znoji putem jezika i da pije vodu. Neke kroz sebe propuštaju sadržaj i daju lažan osjećaj sigurnosti.

Moja preporuka kakvu brnjicu trebate odabrati za svog psa je da bude dovoljno prostrana oko njuške kako bi bas mogao normalno disati. Brnjica treba biti ugodna za nošenje kako ne bi izazivala bol, ali dovoljno sigurna da ju pas ne može skinuti. Na prednjem dijelu brnjice, dio koji se nalazi ispred samih usta psa, treba biti potpuno zatvorena ili imati dva sloja zaštite. Može biti metalna, plastična ili kožna.

Ovo su primjeri:

Za rešetkaste brnjice poželjno je da su duže od njuške. Kada pas gurne njušku u pod, brnjica se poguruje i zaustavlja na području ispod očiju psa. Tada je dobro da ima od nosa do rešetke dovoljno prostora koji onemogućava jeziku prolazak kroz rešetku do sadržaja na tlu.

Prepreke i predrasude

Pas

Za očekivati je da će pas izražavati svoje nezadovoljstvo novim dijelom opreme koji mora koristiti, ali s vremenom će se naviknuti na brnjicu kao što se naviknuo na ogrlicu, ormu, odjeću ili povodnik. Budite strpljivi, dosljedni i disciplinirani kod rada na nošenju brnjice sa svojim psom. To je vježba kao i bilo koja druga naredba koju ste svog psa već naučili. Nemojte misliti da ga kažnjavate, jer mu ne činite ništa loše, pas se jednostavno treba naviknuti. Kada shvati da nema izbora, brzo će to prihvatiti.

Ljudi

Prilikom jedne šetnje kada sam svom Vigu stavila brnjicu, jedna gospođa se zaustavila i pohvalila me zato što sam psu stavila brnjicu kako bih ljude zaštitila od ugriza. Žalosno sam joj odgovorila da Vigo ne grize ljude i da nosi brnjicu kako bi se zapravo zaštitio od ljudi, a ne obratno.

Nemojte se zamarati s time „što će drugi misliti da vam je pas agresivan“.

Nemojte se zamarati s kritikama onih koji imaju pse i opravdavaju svoje ne-djelovanje na taj način da kritiziraju vas.

Ako bi zamislili na primjer da se vozite na motoru, bili bi svjesni mogućnosti da padnete s njega i razbijete glavu. Zato stavljate kacigu. Zato prvo mislite na sigurnost svog psa, a tek onda na sve ostalo.

Rezervni plan

Uvijek sa sobom u šetnju ponesite kutiju tableta aktivnog ugljena. Ima ga za kupiti u svakoj apoteci i nije skup. Možda neće trebati vašem psu, no možda spasite nekog drugog psa.

Aktivni ugljen pomaže samo dok su tvari još u probavnom sustavu želuca i crijeva, a to je obično u prvih sat vremena od konzumacije otrova. Zato je važno da ga aplicirate odmah, jer veže na sebe većinu otrovnih tvari. Obzirom da nije štetan ni u kojoj količini, moja preporuka je da psu date cijelu kutiju (obično 30-ak tableta) bez razmišljanja ukoliko postoji i najmanja sumnja da bi sadržaj koji je pas pojeo mogao biti otrov. Znači ako niste sigurni, dajte mu aktivni ugljen odmah. Ne čakajte da vidite da li će pas imati reakciju.

Primjer aplikacije tableta

U mojoj praksi najjednostavnije je nježno palcem utisnuti iza kutnjaka tabletu duboko u grlo. Na taj način, pas ne mora imati širom otvorena usta, brže je i sigurnije da pas neće ispljunuti tabletu.

Sumnjivi sadržaj sakupite u nešto, pazite da ga ne dirate direktno s prstima. Koristite vrećicu za kakicu, maramicu, kutiju od cigareta, futrolu od naočala, bilo što što može poslužiti za siguran prijenos i uputite se hitno veterinaru.

Imajte na umu da otrov ne mora nužno biti u prahu!

 

Pogledajte sve Woff Woff proizvode ovdje.

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #samoprovjereno
Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

 

Povezane objave