Zdrave njuške, Život & Priče

Razgovarajte i postavljajte pitanja veterinaru

Veterinari su doktori, a doktori su ljudi, nisu bogovi. Posao im je da dijagnosticiraju i odrede terapiju. Često ni oni nisu sigurni što je u pitanju, a nekada daju dijagnoze i terapije bez adekvatne osnove u nalazima. Zato je bitno da komunicirate s njima, jer to je vaš pas i vama je bitno da znate što netko i iz kojeg razloga radi s njim. Da, moguće je da ćete dobiti hladnu ili čak bezobraznu reakciju ponekad, ali to ne znači da nemate pravo pitati i razumjeti zašto se nešto radi s vašim psom.

Većina veterinara, prema mom iskustvu, nema problema s tim da vam to i objasni kada vidi da ste razumna i zabrinuta osoba koju zanima što radite s njezim psom i zašto. Kroz tu komunikaciju možete saznati na što se sumnja, koje su potrebne daljnje pretrage i koje su opcije za terapiju. Možete dati druge korisne informacije o vašem psu koje bi mogle biti bitne za dijagnozu. Određene stvari možete odgoditi ili na nekim stvarima možete inzistirati.

Recimo nećete dati seoskom veterinaru koji porađa krave da vam psu da apaurin, jer nije siguran da li se pas otrovao. Nećete prihvatiti antibiotik, ako nije izvađena krv i leukociti ne divljaju ili nije potvrđena bakterija. Antibiotici ne djeluju na viruse i druge neprijatelje, već na bakterije. Svaki antibiotik pokriva određenu skupinu bakterija, pa odokativno davanje antibiotika je otprilike kao nadriliječništvo. Ako psa nije napala bakterija, terapija antibiotikom neće djelovati, izgubiti ćete dragocjeno vrijeme za adekvatnu terapiju.

Ili će vam veterinar objasniti zašto je jedino ili najbolje dati antibiotik, te možda proširi terapiju ipak na 2 antibiotika da bi pokrio širi spektar bakterija.

Kad kažem razgovarajte, mislim na iznošenje logičnih činjenica koje imaju veze sa simptomima, pretragama, nalazima, dijagnozom i terapijom. Ne mislim na to da pričate veterinaru kako ste se vi prestrašili ili kako vam pas liže lice brže nego inače pa vam je zato čudan. Ako niste u stanju razlučiti korisne informacije od emocija, pustite i veterinara i psa na miru, jer ćete napraviti više štete nego koristi.

Opet moram spomenuti situaciju s hitne gdje je čovjek doveo psa koji je doslovno kolabirao, leži na podu, bolestan je. To je sve što može, ležati i disati. Čovjek, da bi sebe uvjerio da psu nije loše koliko je, svakih nekoliko minuta zazivao ga je i povlačio povodnik ne bi li se pas ustao. Molim vas, nemoje tražiti od životinje da nije bolesna, ako je bolesna. Bolestan je kao i što ste vi nekad bolesni, i kada vam je loše, prijatelji vas ne dižu iz kreveta i vode u šetnju. Nemojte se praviti da vam pas nije bolesan, ako je bolestan. Ne radi se o vama, radi se o psu, mislite što je najbolje za njega u tom trenutku.

#addlove 🐾 #woffwoff ❤️ Bean Bag Jastuk za Pse

Povezane objave