Kreveti za pse, Zdrave njuške

Kako nastaju žuljevi na laktovima psa i koliko su opasni?

Žuljevi na laktovima psa nazivaju se još kulusi. Ova sivkasta, okruglasta i hrapava izraslina na nozi psa nastaje od dugotrajnog ležanja na tvrdoj podlozi kao što su pločice, parketi, kamene terase i drvene kućice za pse. Češća je kod velikih i kratkodlakih pasa, jer veći psi su teži, a kratka dlaka ne pruža zaštitu između podloge i zglobova. Pritisak koji nastaje na tim mjestima utječe na smanjenu crikulaciju. Kako bi se tijelo psa zaštitilo, zadebljava se koža na tim mjestima i tako nastaju kulusi. Osim na laktovima, kulusi se mogu pojaviti i na kukovima, skočnim zglobovi i drugdje.

Osim što su ružni za vidjeti, žuljevi mogu iritirati i izazivati svrbež kod psa, no većinom su bezopasni i bezbolni. Ako ih primjetite, ne bi ih trebali zanemariti, jer se na tom mjestu mogu pojaviti male pukotine koje omogućuju ulazak bakterija u tijelo psa i to dovodi do bolnih upala i infekcija. Tada psa najčešće treba tretirati s antibioticima.

Moguće je i stvaranje higroma što je zapravo nakupljanje tekućine ispod kože. Higromi ponekad zahtjevaju punktiranje, što je neugodno i stresno za ljubimca. U nekim slučajevima potrebno je uklanjanje higroma kirurškim zahvatom pod anestezijom.

Kako spiječiti nastanak i razvijanje kulusa?

Svom psu ste kupili nekoliko ležajeva za pse, kreveta za pse ili jastuka za pse, no vaš ljubimac i dalje spava u hodniku na pločicama ili u boravku na parketu i ne možete otkriti razlog.

Važno je razumjeti zašto pas spava na tim mjestima umjesto na svom krevetu za pse. Jedan od razloga je da se na krevetu pregrijava zbog loše ispune, te traži mjesto gdje mu je hladnije. Najčešće su to standardna silikonizirana punjenja koja nisu prozračna i psu na njima postane vruće nakon nekog vremena.

Drugi slučaj je da ljubimac spava na svom krevetu, ali i dalje ima žuljeve i nije vam jasno zašto. Razlog tome može biti ista silikonizirana ispuna. Pitate se kako je to moguće kada izgleda tako mekano? Jednostavno, pas kada legne, svojom težinom istisne zrak, ispuna se stanji, odnosno spljošti i pas zapravo spava na tvrdoj podlozi.

Važno je da osigurate svom ljubimcu jastuk za pse s odgovarajućom ispunom koja ostaje meka kada pas legne na nju, te ostaje prozračna kako bi održavala stabilnu temperaturu ljubimca.

Ispuna jastuka za pse koja to omogućava je Bean Bag ispuna, odnosno stiroporne kuglice. Bean Bag kuglice ne gube na volumenu kada pas legne i ravnomjerno se rasporede ispod psa, tako pas nikada ne dođe do poda. Pogledaj sve Bean Bag krevete za pse ovdje.

Kroz Bean Bag kuglice prirodno struji zrak cijelo vrijeme kroz krevet za psa i zato se pas ne može niti pothladiti niti pregrijati.

Zato osigurajte svom ljubimcu najljepše pseće snove i pobrinite se da vaša njuška, gdje god bili, uvijek ima svoj Bean Bag krevet za pse.

Odaberi Woff Woff krevet za psa s Bean Bag ispunom ovdje

Pogledajte sve Woff Woff proizvode ovdje.

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #samoprovjereno
Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

 

Povezane objave