Zdrave njuške, Život & Priče

Kada (ne) treba ići na hitnu sa psom

Naš vikend vladala je virusna crijevna epidemija, upale pluća (uzročnici mogu biti: bakterije, virusi, gljivice, udisanja stranih tvari – aspiracija, oslabljen imunitet zbog kortikosteroida, kemoterapije ili drugo), te parvovirus.

Ono što ne želimo nikada je da nam pas oboli od i jedne zarazne bolesti, zato ih ne izlažemo takvim situacijama osim ako nije prijeko potrebno.

Među našom ekipom svih mogućih kliconoša, pojavio se par sa štenetom od možda 4 mjeseca, jer se štene našpranjilo u šapicu. Pas nije imao nikakve patološke znakove, nije ga boljelo, ponašao se razigrano i normalno. Vlasnici su eto bili zabrinuti, što je razumljivo, ali nisu uzeli u obzir čemu sve izlažu štene s nerazvijenim imunološkim sustavom, te da je veća opasnost za njega ta situacija od one da su pričekali redovan pregled kod svog veterinara. Moram još dodati da mu je zabrinuta vlasnica dala kolačić koji je štene ispljunulo i narednih minutu lizalo zajedno s podom punih patogena, dok ga konačno nije pojelo. Iskreno se nadam da se neće razboliti.

Savjet je da nazovete veterinara i provjerite s njim hoće li vas uputiti na hitnu sa simptomima koje mu opišete. Razmislite je li u pitanju zaista ozbiljno stanje kao što je visoka temperatura, nekontrolirano kašljanje, uriniranje, proljev, generalna malaksalost, odbijanje vode i/ili hrane, teško disanje, gubitak ravnoteže, gubitak svjesti, mogući prijelom ili unutarnje krvarenje usred udara vozila ili drugog udara, moguće trovanje, krvarenje, alergijska reakcija ili mix navedenih simpotoma za što je potrebna hitna intervencija.

Ako se neki simptom kod psa ponavlja, snimite ga s mobitelom i pokažite snimku sa zvukom radije nego da pokušavate objasniti riječima.

#addlove 🐾 #woffwoff ❤️ Bean Bag Jastuk za Pse

Povezane objave