Hrana za pse, Život & Priče

10 najčešćih pogrešaka

Woff Woff

Tužna je činjenica da psi umiru ranije nego nekada. Različita kancerogena oboljenja kao i kronične bolesti učestalije su u pasa nego ikada ranije. Pitaš li se ikada, zašto se to događa?

Postoji nekoliko pogrešaka, koje radimo u najboljoj namjeri, a često i na preporuke veterinara. Dobra vijest je da možemo napraviti neke promjene, koje će poboljšati izglede psa za dulji i zdraviji život.

Evo nekih od najčešćih pogrešaka…

1. Prerano cijepljenje štenadi

Štene od 8 tjedana je nešto najslađe na svijetu i želimo biti sigurni da je

zaštićeno. Preporučeno cijepljenje šteneta svaka dva tjedna, nije najbolja metoda, ako ga želimo zaštititi.

Važno je je zaštititi ga od parvovirusa i štenećaka, ali trebamo se odlučiti za kompromis između opasnosti od zaraze i opasnosti od prekomjernog cijepljenja. I, evo, zašto je ta pogreška na 1. mjestu ljestvice pogrešaka, koje rade vlasnici pasa. Prekomjernim cijepljenjem možemo doživotno naštetiti našem štenetu.

Opasnosti prekomjernog cijepljenja uključuju doživotna kronična oboljenja, probleme poput alergija, artritisa, oboljenja probavnog sustava, autoimune bolesti, pa čak i kancerogena oboljenja. U idealnom slučaju želimo smanjiti broj cjepiva, koje naše štene dobiva.

Uobičajena je praksa da se štene cijepi svaka 2 tjedna ili u sličnom razmaku sve do dobi od 16 tjedana.

Zašto veterinari prekomjerno cijepe štenad?

Štenad dobiva majčina antitijela preko mlijeka. Antitijela ih štite od bolesti, sve dok se ne istroše u organizmu nakon nekoliko tjedana. Međutim, ta će ista antitijela blokirati  i cjepivo.

Veterinar pokušava dati cjepivo, kad majčinih antitijela više nema u organizmu šteneta, ali štene još nije u opasnosti da se zarazi virusima iz okoline. I tako veterinari bockaju štene svaka dva tjedna, nadajući se da će cijepljenjem uloviti taj trenutak, kada štene prestaje biti zaštićeno majčinim antitijelima. To znači da štene prima daleko više doza cjepiva, nego je potrebno! Postoji i bolji način da zaštitimo štene.

Štene treba samo jednu dozu cjepiva u pravom trenutku, da bi bilo zaštićeno od bolesti! Umjesto da stalno iznova cijepimo štene, radije poslušajmo preporuku imunologa dr. Ronalda Schultza, dr. vet. med.

Na osnovi vlastitih istraživanja o trajanju cjepiva provođenih tijekom više desetljeća dr. Schultz preporučuje

 • Samo jedno cijepljenje protiv parvovirusa, štenećaka i adenovirusa između 12. i 16. tjedna starosti šteneta.

2. Nepotrebna ponovna cijepljenja

Veterinari svake godine podsjećaju, da ne zaboravimo cijepiti svojeg psa. Još uvijek više od 60% veterinara svake godine cijepi pse. To je uistinu opasno za pse! Prekomjerno cijepljenje može uzrokovati doživotne probleme, poput autoimunih bolesti, kancerogenih oboljenja i drugih kroničnih problema, a uz to je i sasvim nepotrebno. Dr. Schultz je to dokazao u svojem istraživanju. Većina je pasa doživotno zaštićena dozama cjepiva, koje su dobili kao štenad.

Dr. Schultz tvrdi: ”Cjepiva protiv bolesti poput štenećaka ili parvovirusa, koja su jednom primili odrasli psi, pružaju doživotan imunitet.”

Na žalost, iz nekog razloga mnogi veterinari se ne educiraju i još uvijek preporučuju godišnje cijepljenje. Drugi pak, preporučuju da se psi cijepe svake tri godine. No, čak je i to nepotrebno. Zaštita cjepiva poput primjerice onoga za parvovirus obično traje doživotno. Isto vrijedi i za drugo osnovno cjepivo, štenećak. Cjepivo protiv štenećaka je visoko učinkovito cjepivo, koje doživotno štiti nakon jedne doze. Ukoliko se tvoj veterinar ne slaže s time, možeš napraviti titar test da bi to dokazali.

Titar testovi za pse

Titar testovi su krvni nalazi, koji pokazuju stupanj imuniteta psa na određenu bolest. Zatražite veterinara da napravi titar test, umjesto da naslijepo ponovno cijepi tvog psa.

Titar test može koristiti kao potvrda o cijepljenju u vrtićima i hotelima za pse, ako psa šaljemo na dresuru ili putujemo u inozemstvo.

Mnogi će od njih prihvatiti titar test, kao dokaz o zaštiti psa. Ukoliko ga ne prihvate, potraži drugog davatelja usluga!

Jednom kad pas ima pozitivan titar test, ne treba opet vaditi titar test. Prema istraživanju dr. Schultza, jedan jedini pozitivni titar test pokazuje da je pas zaštićen. Nepotrebno je ponovno raditi titar test, nakon što je test jednom bio pozitivan. To je zato, što titar mjeri količinu antitijela koja cirkuliraju u organizmu, i ako pas neko vrijeme nije bio izložen bolesti, antitijela prestaju cirkulirati, ali se još uvijek zadržavaju u stanićnoj memoriji psa, spremna da ga zaštite u slučaju ponovnog izlaganja bolesti.

3. Polivalentna ili combo cjepiva

Kombinirana se cjepiva još zovu i polivalentna cjepiva. Monovalentna cjepiva sadrže samo jedan virus. Polivalentna cjepiva sadrže mnoge viruse i bakterije. Ove kombinacije obićno veterinar upisuje u knjižicu kao DHLPP, DHLPPC, DA2LPPC, itd. Mnogi holistički veterinari ta polivalentna cjepiva nazivaju kaotičnim kombinacijama i strogo su protiv njih.

Ako nismo svom veterinaru rekli ”Ne, hvala”, pas je tijekom života vjerojatno dobio jedno ili više kombiniranih cjepiva. Tradicionalni veterinari, mnoga skloništa i udruge za zbrinjavanje napuštenih životinja cijepe pse polivalentnim cjepivima, zato jer je jednostavnije (i jeftinije), od posebnog cijepljenja za svaku pojedinu bolest. To također znači da će pas sasvim sigurno dobiti više cjepiva, nego mu je uistinu potrebno.

Primjerice, ”L” u gornjim kraticama označava leptospirozu. Cjepivo, kojim vjerojatno nismo željeli cijepiti svog psa, jer spada u visokorizična cjepiva, a nije baš učinkovito. Osim toga, mnogi psi žive životom, koji ih ne izlaže riziku od leptospiroze, ali je to cjepivo u koktelu!

Najgore od svega jest agresija na organizam psa. Ubrizgavanje svih tih virusa (ili bakterija) odjednom nije bezopasno! Imunološki sustav psa pripremljen je na borbu s jednim virusom, ne s njih 5 ili 6 istovremeno. Već dovoljan rizik predstavlja samo jedno cjepivo. Mnogi holistički veterinari će potvrditi da kombinirana cjepiva imaju značajno veću vjerojatnost izazivanja nuspojava. Ovo posebice vrijedi za pse manjih pasmina i za štenad.

Zato zamolite veterinara da psu ne daje polivalentna cjepiva. Ukoliko veterinar nema monovalentnih cjepiva, možda ćeš ih morati kupiti sam. Ali zaštita psa vrijedna je toga!

4. Dodatna cjepiva

Osnovna su cjepiva ona ”važna” cjepiva, koja pas obično prima kao štene. Ako odlučite cijepiti psa, osnovna su cjepiva ta, koja su važna. Ona mogu zaštititi psa od smrtonosnih bolesti, kao što su:

 • bjesnoća
 • parvovirus
 • štenećak
 • adenovirus (pseći hepatitis)

Međutim, postoje i cjepiva, koja ne spadaju u osnovna cjepiva, a koja preporučuju mnogi veterinari. Evo onih najvažnijih iz te skupine:

 • bordetella (pseći kašalj)
 • leptospiroza
 • pseća korona
 • lajmska bolest

Ova cjepiva ne štite učinkovito psa, ali imaju veliku vjerojatnost izazivanja nuspojava.Zato, ako veterinar želi psu dati bilo koje cjepivo van grupe osnovnih cjepiva, pročitaj doljnji članak o toj skupini cjepiva i zašto bi ih trebali odbiti.

Također i mnogi saloni, vrtići, hoteli, treninzi sa smještajem i treneri traže potvrde da je pas primio dodatna cjepiva, osim onih osnovnih. Često traže potvrdu da je pas cijepljen protiv zaraznog psećeg kašlja ili pseće korone. Ono, čega se oni boje, jest, da se tvoj pas ne razboli tijekom boravka kod njih. Neki će pristati da potpišeš izjavu da snosiš odgovornost u slučaju oboljenja psa.

Suha hrana za pse
Suha hrana za pse

5. Hranidba psa granulama

Kako bi se tebi svidjelo da za svaki obrok svakog dana jedeš zobene pahuljice? Jer, kad hranimo psa granulama, upravo to radimo svom psu. Zamislimo, kako je dosadno svaki dan jesti jednu te istu hranu…

No, stvarni se problem krije u slaboj nutritivnoj vrijednosti granula. Sjećaš li se, da su nekad govorili, da kutija ima veću nutritivnu vrijednost od samih zobenih pahuljica u kutiji? E pa, to vrijedi i za mnoge granule na tržištu!

U nastavku 4 važna razloga, zbog kojih bi trebali prestati hraniti psa granulama:

 • Granule su umjetna, mrtva hrana!

Granule su procesuirane na visokim temperaturama. Te visoke temperature ubijaju ono malo hranjivih elemenata u izvornim sastojcima, pa proizvođači dodaju hrpu umjetnih vitamina i minerala, tako da svoj proizvod mogu nazvati ”potpunim i uravnoteženim”. Tijelo psa ne apsorbira tako dobro umjetne vitamine i minerale, a dugoročno su čak i štetni po organizam. To znači, da granule nisu zdrava hrana za pse.

 • Granule imaju visok udio škrobnih ugljikohidrata

Jednostavno mora biti tako, jer to je ono što granule čini kompaktnima. Psima u prehrani ne treba škrob! Škrob je uzrok bolesnih crijeva, uzrokuje probavne i druge probleme, poput alergija ili kožnih oboljenja.

 • Granule su loše za zube psa

Suprotno onome, što kažu reklame za granule – granule ne čiste zube pasa. Granulirana hrana ne sadrži žive enzime ni prirodne hranjive tvari, a sva se ta škrob nakuplja na zubima, tako da granule izazivaju zubna oboljenja i gingivitis. Većina pasa, kaja je na prehrani granulama, mora svake godine pod anestezijom biti podvrgnuta čišćenju zubiju od naslaga. Većina pasa koja je na sirovoj hrani ima prirodno čiste zube, koje nije potrebno čistiti kod veterinara.

 • Granule sadrže kancerogene sastojke

Ovo je najvažniji razlog za izbjegavanje granula. Hrana psa bi mogla uzrokovati kancerogena oboljenja! Granule sadrže toksine, kao što su aflatoksini, heterociklične kiseline, aktilamidi i kemikalije za usporavanje plamena! Ovo su sve štetne kemikalije, koje pas ne bi trebao jesti! A, onako usput rečeno, svi ti isti problemi važu se za sve granule, čak i za ”premium”, kao i za one skupe granule, koje propisuju veterinari!

Stoga, učini uslugu svom psu i prebaci ga na cjelovitu prehranu, po mogućnosti temeljenu na sirovom mesu. Možda se čini skupo, ali ćeš uštedjeti na veterinarskim računima, jer bolestan pas, je naskuplji pas!

Hrani psa sirovim namirnicama

Ako želimo, možemo sami spremati sirovu hranu za svoju njušku ili kupiti gotovu smrznutu pripremljenu sirovu hranu. Jasno, takva hrana treba biti iz provjerenog izvora i od provjerenog proizvođača. Još jedan izbor je dehidrirana hrana. Pri dehidriranju se koristi toplina, pa se gubi nešto hranjivih sastojaka. Ili, ako se ne možeš odlučiti za sirovu prehranu, hrani svoju njušku cjelovitom, kuhanom hranom. Ili, kao nužno zlo, učini granule hranjivijima dodajući im hranjive dodatke prehrani.

6. Lijekovi protiv srčanog crva

Srčani crv, riječi su, od kojih se lede krvne žile vlasnika pasa! Često veterinari vole pojačati taj strah. Zato jer se i sami boje srčanog crva. Pokazuju užasne slike zmijolikih crva u srcima pasa. Zatim pričaju o užasima tradicionalne terapije protiv srčanog crva. Međutim opet postoji kompromis, opasnosti od lijekova za zaštitu od srčanog crva mogu biti gore od opasnosti da se tvoj pas uistinu zarazi srčanim crvom. Evo problema koje izazivaju lijekovi za liječenje od srčanog crva:

Lijekovi za zaštitu od srčanog crva

Zaštita nije baš ispravna riječ, jer ti lijekovi ne štite od ničega. Oni ubijaju crve koji već jesu u srcu psa. Tako da, ako ih dajemo psu, a on nema srčanog crva, dajemo mu lijek, koji mu nije potreban. I to lijek čija upotreba nosi sa sobom velike opasnosti.

Lijekovi za liječenje od srčanog crva su neurotoksini

Oni ubijaju srčane crve tako da ih paraliziraju. A, to znači, da isto tako mogu naštetiti i štete živčanom sustavu pasa. Neke od nuspojava koje uključuje uzimanje tih lijekova su: konvulzije (grčevi), ataksija (gubitak koordinacije mišićnih pokreta) i drhtavica.

Srčani crv nije tako čest u pasa, kao što se misli

Američko Društvo za Zaštitu od Srčanog Crva (The American Heartworm Society) izdaje mape učestalosti oboljenja pasa od srčanog crva. Mapa za 2019. pokazuje sljedeće podatke:

 • u većem dijelu države, učestalost je manja od 1 slučaja po veterinarskoj klinici
 • u većini mjesta, učestalost je manja od 5 slučajeva po veterinarskoj klinici

Pitaj svog veterinara, koliko je slučajeva liječenja od srčanog crva imao, prije nego se počneš brinuti zbog srčanog crva.

Postoje sigurnije alternative

Mogu se naći sigurnije, prirodne mogućnosti za zaštitu i liječenje od srčanog crva.

Mogu se kupiti biljni pripravci, homeopatski lijekovi ili koristiti druge prirodne metode liječenja. Raspitaj se za njih kod holističkog veterinara.

7. Toksična sredstva za zaštitu od nametnika

Čini se da svake godine čujemo kako će ovo biti najgora godina krpelja ikad. A krpelji su strašni, jer mogu prenijeti bolesti na pse. Buhe su više gnjavaža, nego opasnost, ali mogu dom izokrenuti naglavačke, ako se pas zarazi njima. Mnoga farmaceutska sredstva za zaštitu od nametnika su bez imalo sumnje opasna i za sisavce. Ta sredstva su insekticidi i na tržištu se pojavljuju u dva oblika:

Oralni lijekovi – tablete za žvakanje za pse

Trenutno se mogu kupiti tablete kao što su Nexgard, Bravecto i Simparica, koje bi trebale mjesec dana ili tri mjeseca štititi psa od nametnika. Međutim, problem s tim tabletama je da imaju ozbiljne nuspojave, koje uključuju ozbiljne reakcije poput epileptičnih napadaja, pa čak i smrt! Postoje grupe na društvenim mrežama, u kojima vlasnici pasa opisuju neke od tih užasa. A kako se radi o lijekovima za oralnu primjenu, jednom kad ih daš psu – nema nazad! Pa ako pas ima reakciju na njih, nema načina da taj otrov izbaciš iz organizma svog psa.

Ampule za vanjsku primjenu

Ampule se mogu činiti sigurnijima, i, naravno, proizvođači tvrde, da organizam psa ne upija djelatne tvari (pesticide / insekticide) iz ampula. Međutim, postoji istraživanje, koje pokazuje, da to nije istina. Dr. Deva Khalsa, dr.  vet. med. Vidjela je podatke Odjela za Pesticide pri EPA. Ti podaci pokazuju da fipronil ulazi u tijelo i može se taložiti u masnim organima, urinu i izmetu pasa. Fipronil je glavni sastojak u Frontline ampuli, jednoj od najpopularnijih na tržištu.

Postoje sigurnije, prirodnije metode za zaštitu pasa od nametnika. Može se kupiti niz raspršivača na prirodnoj bazi ili sami možemo napraviti sprej pomoću recepata za zaštitu od nametnika.

8. Liječenje psa farmaceutskim lijekovima

Davanje lijekova psu nosi sa sobom određene opasnosti. Ovdje je navedeno nekoliko važnih lijekova, antibiotika i nesteroidnih protuupalnih lijekova (NPL), čija je upotreba rizična.

Antibiotici

Recimo da tvoja njuška boluje od neke zarazne bolesti, i veterinar tvrdi, kako su mu potrebni antibiotici. Kako vlasnici reagiraju? Ma, ako je nekoliko dana na tabletama, to sigurno neće naškoditi psu, zar ne? Tako razmišljaju tadicionalni veterinari. Pa za sve propisuju antibiotike, ponekad čak i onako ”za svaki slučaj”. Ali, na žalost antibiotici mogu imati dugoročne učinke na zdravlje crijeva psa.

Zdrava crijeva važna su za opće zdravlje organizma. Oko 90% imuniteta pasa počinje s crijevima, gdje žive dobre bakterije (ili probiotici). Antibiotici ubijaju sve bakterije. Ne samo one loše, nego i dobre, koje psa štite od bolesti. Dakle, ovo je puno gore od ”samo ga malo boli trbuh”. Praksa pokazuje da se crijeva nikada u potpunosti ne oporave od antibiotika. I tako, oštećenje crijeva može značiti smanjenu otpornost na sve vrste bolesti, doživotno.

Ograniči upotrebu antibiotika na ozbiljne zdravstvene probleme

Antibiotici mogu spasiti život. I to su situacije, kada ih treba koristiti. Dakle, prije nego pristaneš na liječenje manje ozbiljnih tegoba psa antibioticima, prouči prirodne alternative antibioticima.

Ne koristi antibiotike za liječenje kožnih oboljenja ili dijareje (proljeva). To je lakomisleni način korištenja antibiotika i može trajno naštetiti zdravlju psa. Ograniči upotrebu antibiotika na one rijetke slučajeve, kad je u pitanju smrtonosna bolest ili hitan slučaj.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NPL)

NPL su nesteroidni protuupalni lijekovi, vjerojatno nazivi Rimadyl ili Metacam zvuče poznato. Veterinari ih propisuju ”šakom i kapom”! Koriste ih za sve! Od postoperativnih bolova do artritisa ili uganuća ili istegnuća. I nije da ne pomažu u smanjenju bolova i upala. Pomažu. Međutim to ima svoju cijenu. Jedan od glavnih problema je da NPL uzrokuju oštećenje zglobova! Da, istina je! Ono što pokušavš izliječiti tim lijekovima, može se pogoršati!

Homeopatski veterinar, dr. Todd Cooney kaže ”odbacite NPL.” Pročitaj njegove alarmantne informacije o nuspojavama NPL i njegove savjete za alternativnim metodama liječenja.

CBD ulje, organsko i laboratorijski provjereno, je jedna od dobrih i sigurnih opcija za pse!

CBD ulje za pse
CBD ulje za pse – organsko i laboratorijski provjereno

Suzbijanje simptoma nije lijek

Općenito govoreći, većina lijekova zapravo ne liječi ništa. Njihovo se djelovanje svodi na suzbijanje simptoma, a time se bolest potiskuje dublje u organizam, otkuda se može vratiti u drugom (gorem) obliku. To može čak biti i oboljenje poput karcinoma. Prirodni lijekovi poput homeopatije ili malih količina biljnih pripravaka podržavaju organizam u samoozdravljenju. I to čine bez suzbijanja simptoma.

9. Korištenje otrovnih kemijskih sredstava u domu ili dvorištu

Do sada je bila riječ o brojnim stvarima, koje možemo napraviti (ili prestati raditi) da u cjelosti zaštitimo psa od utjecaja iz okoline. Ali, kako stoje stvari u našem vlastitom domu? Koristimo li otrovne kemijske spojeve u svom domu ili dvorištu? ERG, Ekološka Radna Grupa, izvijestila je još 2008. da ljubimci imaju visoki udio otrovnih industrijskih kemijskih spojeva u organizmu. Malo je vjerojatno da je danas stanje bolje.

Najprije dvorište. Postoji istraživanje, koje pokazuje da kemikalije korištene za tretiranje travnatih površina povećavaju rizik od karcinoma kod pasa. Stoga, umjesto kemijskih herbicida i umjetnih gnojiva, potražite prirodne alternative.

 • Koristi bijeli (alkoholni) ocat za uništavanje korova
 • Kupuj organsko gnojivo, bez kemikalija
 • Napravi vlastiti kompost

Unutar našeg doma je još važnije da koristimo sredstva za čišćenje bez kemikalija. Imaj na umu da pas većinu života provodi na podu ili u blizini poda. Dakle, on neprestano udiše te otrovne tvari. I opet, kemijski spojevi u mnogim sredstvima za čišćenje su otrovni, čak kancerogeni. Koristi sigurne proizvode kao što su bijeli (alkoholni) ocat i soda bikarbona za čišćenje doma. Na taj ćeš način ne samo zaštititi svoju njušku, nego i uštedjeti novac!

Umjetni mirisi

Još jedna kategorija proizvoda, koje trebate izbjegavati, su umjetni mirisi. U tu se kategoriju ubrajaju sljedeći proizvodi:

 • Osvježivaći prostora
 • Dezodoransi
 • Mirisne svijeće
 • Prašci i omekšivaći za rublje
 • Osvježivaći WC školjki
 • Sapun za tijelo, losion za tijelo, parfem i slično

Svi ti proizvodi sadrže kemijske spojeve, koji mogu naštetiti psima.

Prošećemo li po susjedstvu, osjetiti ćemo miris ispravanja praška i omekšivača iz rublja koje se suši na štrikovima. Zamisli tek, kako je psima sa njihovim puno istančanijim osjetilom njuha. Potraži prirodne alternative za rješavanje neugodnih mirisa u svom domu, čak iako je pas tome uzrok. Malo sode bikarbone i limuna čini čuda!

10. Kupanje psa štetnim šamponima

Možda ne misliš da je kupanje opasno za tvoju njušku, međutim i tu leži skrivena opasnost. Čak i šamponi, koji se čine prirodnima, sadrže štetne sastojke. Melissa Boland je to saznala, kada su ona i njen pas dobili karcinom. Zato je napravila istraživanje i popis 20 sastojaka u šamponima koje treba izbjegavati. I oprez, jer na mnogim šamponima ne pišu svi sastojci koje ti šamponi sadrže. Tako da bi se mogli naći u situaciji da moramo kontaktirati proizvođača da dobijemo potpuni popis. Napravi svoju domaću zadaću, jer tvoja njuška je vrijedna toga! Za pseće spa-dane, priušti mu organski šampon bez kemikalija!

BONUS pogreška: razmišljati ”prirodno”, stvarno je prirodno!

Možemo pročitati deklaraciju proizvoda na kojoj piše prirodni proizvod / sastojci ili slično. To može biti na hrani, poslasticama, šamponima ili dodacima prehrani za pse. I tako mislimo da je OK koristiti te proizvode za svoju njušku. Na žalost, to je često pogrešno. Većina sastojaka deklatiranih kao ”prirodni”, uopće nisu prirodni!

Prirodno je samo marketinški termin, trik. Ne postoji regulativa za korištenje tog termina. Stoga, ne vjeruj takvim natpisima. Napravi vlastito istraživanje i otkrij, što je u tom proizvodu zapravo. Često nailazimo na izraze poput:

 • Prirodni okus
 • Prirodni okus govedine (ili drugog mesa, poput slanine)
 • Prirodni miris

I opet, ne postoje regulative, kojima bi se nadzirala upotreba izraza ”prirodno”. Ista je stvar i s proizvodima, koji su namijenjeni za ljudsku uporabu. Gotovo polovica svih ”prirodnih” proizvoda za osobnu higijenu sadrže kancerogene tvari. Možemo se kladiti, da nije bolje ni kad je riječ o proizvodima za pse, samo može biti gore! Stoga, ne vjeruj reklamama, pa čak niti deklaracijama!

Uvijek istraži i provjeri proizvod prije nego ga odlučiš dati svome psu. Ako deklaracija sadrži nepoznate izraze, provjeri njihovo značenje. Ako je riječ nepoznata, velike su mogućnosti da je riječ o umjetnom kemijskom proizvodu.

Male promjene čine veliku razliku. Zaštita zdravlja i dugovječnosti psa, vrijedna je dodatnog napora.

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #samoprovjereno

Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na FacebookuSve informacije na Woff Woff stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu veterinara.
Opisi djelovanja proizvoda baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Nemoj koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacija s veterinarom.

Povezane objave