Život & Priče

Flexi povodac za pse i skrivene opasnosti

Vlasnici žele pružiti više slobode i prostora u kretanju svojim psima. Kao jednostavno riješenje nudi se flexi povodnik za pse. Ispravno je da želimo pružiti više slobode svome ljubimcu, no važno je da to činimo na odgovoran i siguran način. Kako pružiti veću slobodu kretanja psu, osigurati veću kontrolu u šetnji i pri tome biti sigurni da nećemo u opasnost dovesti sebe, svog psa ili druge, saznajte u nastavku.

Flexi vodilica na regulaciju popularizirana je kao statusni simbol i trendi dodatak! Nikada nećete dobiti preporuku od veterinara ili trenera za flexi povodac.

Retractable Lead / Newspaper ad for a retractable lead, 1941 / Photo by Shelly

Opasnost za pse

Najčešće ozljede su ozljede dušnika i kralježnice. Moguće su amputacije nogu i repa kod težih ozljeda. Potencijalno opasne situacije su prometnice, biciklističke staze, liftovi i susreti s drugim psima. Rezultati su teške ozljede i smrt pasa.

Najčešće situacije u kojima dolazi do ozljeda

Kada je izvlačna traka dulja od 1,5-2 metra. Što je pas na većoj udaljenosti, imate manju kontrolu nad psom i situacijom. Pas može zaostati kod prelaska ceste previše iza vas i može ga udariti auto. Može se zaletiti prema drugom psu bez mogućnosti da ga brzo vratite nazad. U takvoj situaciji, traku ne možete brzo „uvuči“ jer taj sistem ne postoji, niti stignete dotrčati do psa jer je već predaleko za vašu brzu reakciju. Može se zaplesti s drugim psom i međusobno si mogu nanijeti ozlijede povlačnom trakom i ugrizma u pokušajima da se obrane od nemoguće situacije. Uslijed naglog trzaja do kojega dolazi kada se pas naglo zaustavi u trku, može doći do ozljede dušnika i kralježnice s teškim posljedicama.

Dio koji držite u ruci je prilično velik i masivan. U slučaju da vam padne na tlo, pas se može dodatno prestrašiti i početi bježati od „progonitelja“. Najčešće tako završavaju pod autima.

Lift je jedan od horor scenarija u kojemu dolazi do vješanja, odnosno davljenja psa bez mogućnosti da išta napravite.

 

Opasnost za vlasnike i djecu

Najčešća ozljeda kod upotrebe flexi povodnika su opekline i porezotine na nogama i rukama, te ozljede lica. Na licu najčešće nastradaju oči i zubi. Do njih može doći kod pucanja povodnika, hvatanja potezne trake rukom ili zapetljaja trake oko nogu šetaća i pada na tlo. Flexi povodac daje osjećaj lažna sigurnost i kontrole.

Do ovih ozljeda dolazi kada…

…pukne povodnik i odbije se u glavu. Možete ostati bez oka, ne bi bili prvi.

…hvatate izvlačnu traku rukom. Najčešća ozljeda i možete ostati bez prsta.

…se zaplete traka oko vas,

druge osobe, psa ili predmeta

…padnete uslijed snažne potezne sile koja nastaje nakon povećanog ubrzanja psa u nekoliko metara

Ponašanje psa i problemi koje potiče napeti povodnik

Prvo što trebamo znati je kako (ne)treba izgledati povodnik u šetnji. Ovo vrijedi za sve povodnike, ogrlice ili orme! Kao što se vidi iz slike, povodnik u šetnji uvijek mora biti opušten. To je važno jer tako učite psa da hoda uz vas, ova praksa osigurava sigurnu i ugodnu šetnju za psa i za vas te potiče psa da svoju pažnju usmjerava na vas umjesto na podražaje iz okoline.

Flexi povodnik potiče nepoželjno ponašanje kod pasa i uči ih da vuku. Osim ako se pripremate za vučnu utrku pasa, ovo nije nikako poželjno ponašanje za psa niti ugodno za vlasnika.

Osnove ponašanja treba naučiti svaki vlasnik, a osnove poslušnosti treba naučiti svaki pas.

Pas treba biti pod kontrolom vlasnika na način da sluša naredbe, a ne da se fizički kontrolira. To će najčešće preskočiti vlasnici manjih pasa, jer će takvog psa intuitivno kontrolirati fizički. Veliki ili mali pas, nema razlike, jednako vas treba slušati. Nema razlike da li pas ima 3kg, 13kg ili 30kg.

Pas koji vuće ili kojega vi povlačite često može biti protumačen kao agresivan od drugih pasa. Jednako tako povlačenje može potaknuti i agresiju kod vašeg psa.

Ukoliko pas otrči na maximalnu udaljenost koju dozvoljava povodnik, nemate sistem kako ćete ga „dovući“ nazad. U takvim situacijama može pojesti nešto, zapetljati se oko nekoga, potući se drugim psom ili istrčati na cestu za mačkom. U pokušaju da ga „dovučete“ najvjerojatnije ćete si nanijeti ozljede ruku u obliku opeklina uslijed trenja trake kroz ruke i porezotine na dlanovima i prstima. Možete ostati i bez prsta.

Flexi povodnici zakonom su zabranjeni u mnogim državama US. Među ostalim, zabrenjene su u New Yorku i San Franciscu.

Veću slobodu i više prostora za psa možete osigurati tako da psa imate pod kontrolom i da se odaziva na vaš poziv, staje na naredbu, reagira na naredbe „fuj“ i „ne“. Za šetanje i istrčavanje pasa birajte mjesta koja su sigurna i za to predviđena. Priroda, šume, riječna korita ili parkovi za pse. Za kraće šetnje koristite povodnike od 1m do 2 m.

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova
Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

Povezane objave