Život & Priče

10 najpametnijih pasmina

border collie

Neke pasmine poznate su po svom izgledu, druge po svojoj osobnosti, a ove koje ćemo navesti čuvene su po svojoj inteligenciji! Ovo su psi koji nauče otvoriti hladnjak da si uzmu najdražu poslasticu. To su pasmine koje će te bez problema nadmudriti i iskoristiti ako se daš zezati. S njima neće biti problem naučiti nove trikove i neće se naljutiti ako pokoji trening napraviš težim.

Slijedi 10 pasmina koje će te uvijek držati na oprezu zbog svoje inteligencije:

10. Australski govedar

Australski govedar

Na 10. mjestu nalazi se Australski govedar. Jedna od mnogih ovčarskih pasmina na ovoj listi.  Ovi psi su inteligentni, brzi i aktivni. Ističu se na natjecanjima u kategorijama poput Agilityja i psećem frizbiju.

9. Labrador retriver

Labrador

Pametni su, vole svoju obitelj i napravit će sve što se traži od njih. U današnje vrijeme, ova pasmina sudjeluje u skoro svim aktivnostima koje se čovjek može sjetiti – od potražnih pasa do sudjelovanja u Agility natjecanjima.

8. Jack Russell terijer

Jack Russell Terier

Zbog njihove nevjerojatne sposobnosti učenja i izvrsne radne etike, mnogi su JRT-eri korišteni u filmovima i TV emisijama. Ono što je najvažnije, tu je Moose koji je glumio Eddieja u Fraiseru. Ako postoji način da se nešto nauči, Jack Russell terijer će to naučiti.

7. Rottweiler

Rottweiler

Iako primarno pas čuvar, Rottweiler je pametan pas i koristi ga se za više namjena. Na mnogim stranicama, forumima i u komentarima može se pročitati da je on “čuvar za smetlišta”, zbog filmskih stereotipa. To je daleko od istine, Rottweiler je zapravo vrlo inteligentan pas koji je prvotno bio pastirski pas.

6. Šetlandski ovčar

Setlandski ovcar

Mali ovčarski pas poznat po svojoj inteligenciji, energičnosti i da mu jako lako postane dosadno. Nemoj brinuti, ako mu ne daš da nešto radi, sam će si pronaći zanimaciju… na primjer, otvorit će ormariće i sve pojesti, možda će se igrati s tvojim novim jastucima – uvijek si nađe zanimaciju. Kao i Border Collie odličan je u različitim natjecanjima.

5. Doberman Pinscher

Doberman Pinscher

Pasmina koju je koristila policija i vojska. Dobermani su pametni, odani i vole raditi – što ih čini jednostavnima za dresuru. Pasmina koja voli konzistentnost i preciznost. Ističu se u natjecanjima poslušnosti te ih se često može vidjeti da treniraju za osobne pse čuvare (obrana/napad).

4. Zlatni retriver

Zlatni Retriver

Sa svojim preslatkim stavom da svima želi ugoditi, lagano ga se istrenira za bilo kakav posao, bilo da je to za terapijskog psa, službene pse ili za agility. Naravno, možda je dovoljna samo osnovna poslušnost za vrhunskog obiteljskog psa. Pazi, jer uvijek će iskoristiti svoju pamet kako bi došao do hrane – dobro osiguraj koš za smeće!

3. Njemački ovčar

Njemački ovčar

Ne samo da izgleda zastrašujuće, već mu inteligencija olakšava treniranje na visokim razinama koje su potrebne za poslove kojima se najčešće bavi. Također se ističe u poslušnosti, radu službenih pasa ili u potrazi i spašavanju. Gotovo sve što pas može učiniti, njemački ovčar to čini bolje!

2. Pudla

Pudla

Pudle su uvijek u borbi za to prvo mjesto. Izvorno su trenirane za lov, a sada su izvrsne u bilo kojem sportu za pse. Također, njihova mirna narav čini ih odličnim terapijskim i službenim psima.

1. Border Collie

Border Collie

Nema internetske stranice ili časopisa gdje Border Collie nije na prvom mjestu najinteligentnijih pasmina. Smatra se da imaju inteligenciju dvogodišnjeg djeteta te da mogu naučiti i prepoznati preko 100 riječi. Pametni, brzi i obožavaju raditi. Izvrsni su u svemu – ovčarstvu, poslušnosti, agilityju, bacanju frizbija, pa čak i u traženju. Također mogu biti i terapijski psi.

 

Važno je napomenuti da SVAKA pasmina, ne samo ovih 10, može naučiti puno toga. Do vlasnika je koliko će truda i strpljenja uložiti u svojeg psa 😊

Na kraju radnog dana, kada je njuškica umorna od učenja novih trikova i treninga, onda se treba i odmoriti. To je najbolje na Woff Woff Bean Bag krevetima 😊

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #samoprovjereno
Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

Sve informacije na Woff Woff stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu veterinara.
Opisi djelovanja proizvoda baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Nemoj koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacija s veterinarom.

Povezane objave