Život & Priče

Nizozemska bez napuštenih pasa

Udomljavanje pasa

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da u svijetu postoji preko 200 milijuna napuštenih pasa. Iako će neki reći da je nemoguće to iskorijeniti, nizozemski napušteni psi dokazuju drugo. Nizozemska je postala prva država koja je uspješno iskorijenila problem napuštenih pasa. Evo kako su to učinili…

Psi lutalice Nizozemske sada svi imaju sretne domove

Nizozemska možda nije prva država koje se sjetite kad razmišljate o mjestima s problemima napuštenih pasa, ali problema sigurno imaju. U 1800-ima imati psa bio je statusni simbol u nizozemskim domovima. Što ste više pasa imali, to bolje. Izbijanje bjesnoće u 1900-ima, međutim, natjeralo je mnoge ljude da napuste svoje ljubimce, ostavljajući ih da se sami brinu za sebe na ulici.

Slobodni na ulici, ove životinje su se, naravno, parile i množile te su vrlo brzo psi lutalice bili posvuda. Konačno, vlasti su zaključile da je vrijeme da se nešto poduzme u vezi s time.

Potreban je tim

Da bi se pronašli rješenje problema pasa lutalica bez eutanazije (selektivno ubijanje radi smanjenja populacije životinja), okupili su tim ljudi. Ovaj tim je obuhvatio:

  • Zakonodavce
  • Službenike javnog zdravstva
  • Udruge za zaštitu životinja

Radeći zajedno, osmislili su sveobuhvatan plan da Nizozemsku potpuno oslobode napuštenih pas

 1. Sterilizacija

Najveći faktor koji je doprinio širenju populacije napuštenih pasa u Nizozemskoj bilo je razmnožavanje. Dva psa imaju leglo štenaca, štenad koja preživi u odrasloj dobi se razmnožava dalje i ima svoja legla te se ciklus nastavlja.

Nizozemska je provela strogi program sterilizacije za sve napuštene pse u cijeloj zemlji. U samo nekoliko mjeseci preko 75% ove populacije je kastrirano tako da se samanjio broj novih štenaca.

Potom je svaki kastrirani pas prošao sveobuhvatan pregled i primio sva potrebna cjepiva koja nisu dobili kao štenad. Ovime se stavilo pod kotrolu širenje bjesnoće i drugih bolesti.

2. Zakonodavstvo

Zakoni o zaštiti pasa i drugih životinja bili su nužan korak u sprečavanju napuštanja i zlostavljanja pasa.

Na snagu je stupio zakon o dobrobiti životinja koji je svim životinjama, uključujući lutalice napuštene pse, dao pravo na kvalitetan život. Novčana kazna za kršenje ovog zakona iznosi 100.000,00kn i 3 godine zatvorske kazne.

Naravno, potreban je tim ljudi koji će provoditi nove zakone ili se neće ništa promijeniti. Za to je Nizozemska oformila posebnu skupinu za provođenje ovih zakona i provjere prijava svih koji ih možda krše.

Usvojeni su i zakoni kojima su povećani porezi na kupljene čistokrven pse. Cilj je bio potaknuti ljude da udome pse, umjesto da ih kupuju.

3. Kampanja

Posljednji je cilj, naravno, bio pronaći domove za sve napuštene pse. Nizozemci su organizirali kampanje širom zemlje koje su poticale ljude da udome pse, umjesto da kupuju od uzgajivača.  Pokazali su ljudima da kad udomite psa spašavate ga iz života zlostavljanja, zanemarivanja i gladi. Dajete mu nešto što prethodno nije moglo imati: dom ispunjen ljubavi.

Svi smo u ovome zajedno

Ono što je ovu kampanju učinilo toliko uspješnom bilo je to što su vlada i građani zajedno radili na rješavanju ovog problema, a ne jedni protiv drugih. Danas 90% nizozemske populacije posjeduje pse koje vole i o kojima se brine, a s ulice je spašeno preko milijun pasa.

Čestitam Nizozemska!

Možda Hrvatska odluči slijediti ovaj pozitivan primjer!

Tim koji bi se sastojao od članova Ministarstva poljoprivrede, veterinarske inspekcije, komunalnog redarstva te policije, u suradnji s Prijateljima životinja i drugim udrugama, zasigurno bi mogao generirati pozitivne rezultate, samo netko treba pokrenuti inicijativu, a svi trebaju pokazati volju ka istom cilju.

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #udominekupuj
Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

Povezane objave