Život & Priče

…evo priče o Fawn i Aniti Blair…

vethealth kapi

Anita Blair je bila prva slijepa osoba sa psom vodičem u El Pasu u Texasu. Diplomirala je u The Seeing Eye u ožujku 1940. godine s Fawn, njemačkom ovčarkom. Fotografija je crno-bijela slika Ane koju vodi Fawn preko živahne gradske ulice početkom 1940-ih.

Samo mjesec dana kasnije, Anita i Fawn su prelazile ulicu u El Pasu kada ih je skoro udario automobil.

“Fawn, njemački ovčar smeđe boje, savršeno je prilagodio tempo svojoj gospodarici, tako da je automobil prošao pored nje, a vozač nije bio svjestan da mlada žena ne može vidjeti”, izvijestio je El Paso Times 19. travnja 1940. godine.

Fawn je bila uz nju kada je diplomirala na Texas College of Mines and Metallurgy – sada poznat kao University of Texas u El Pasu, ili UTEP – s diplomom prvostupnice 1944. godine. Kasnije je stekla magisterij na Texas State College for Women, sada Texas Woman’s University, u Dentonu.

Godine 1946. Anita i Fawn ponovno su bile u vijestima tijekom tragičnog požara u hotelu LaSalle u Chicagu. Prema izdanju El Paso Timesa od 6. lipnja 1946., Anita je bila probuđena kricima.

“Kad sam otvorila vrata, dim je bio tako gust da sam ga mogla okusiti”, rekla je Anita novinama.

“Zatvorila sam vrata, ali nisam htjela uzrujati Fawn. Zbog nje sam ostala smirena – i vjerojatno ona zbog mene.”

Fawn je Anitu izvela kroz prozor i niz protupožarno stepenište – 11 katova dolje – dok je požar bjesnio. U požaru je poginula 61 osoba.

Godine 1952. Anita postaje prva žena iz El Pasa – i prva slijepa žena u bilo kojoj državi – koja je izabrana kao državna predstavnica. Tijekom svog mandata, Anita se borila za financiranje Državne škole za gluhe, povećanje plaća učiteljima i zakon koji je ženama dopuštao služenje u žirijima.

Anita se još pet puta vratila u The Seeing Eye kako bi bila uparena s nasljednim psima The Seeing Eye. Njezin posljednji bio je Beryl, crni labrador retriver, 1990. godine. Anita je preminula 2010. godine u dobi od 93 godine, a u priznanju njenog služenja kao državne zakonodavke, sahranjena je u Texas State Cemetery u Austinu.