Zdrave njuške, Život & Priče

24 sata na hitnoj :: naše iskustvo i savjeti

Kako to obično biva, hitni slučajevi događaju se vikendima, praznicima, usred noći ili sve navedeno. Upravo takvu situaciju imali smo Vigo i ja prvi vikend iza nove godine, u subotu u 23h na praznik. Želim podijeliti našu priču kako bih pomogla svakome tko se nađe u sličnoj situaciji. Opisat ću kako nam je bilo, što smo doživjeli i uz to ću navesti konkretne savjete koje ne možete znati da vam trebaju dok niste u toj situaciji.

Prvo što sam saznala, kada sam nazvala svog privatnog veterinara, je da je jedini dežuran veterinar u Zagrebu na Veterinarskom fakultetu. To ne znači da im radi laboratorij i RTG, ali tamo će vas svakako primiti. Izvaditi će krv i napraviti osnovnu analizu krv i ako je nužno, mogu nazvati osobu za hitni RTG što je vjerujem oko 500,00kn.

Vigo je došao s temperaturom od 41 °C, borio se sa iskašljavanjem i otežanim disanjem. U čekaoni je bio jedan pas prije nas, nekoliko ih je bilo u obradi, te je iza nas došlo još barem 5 pasa, što jasno govori da ako dođete na hitan prijem, ne znači da će vas hitno primiti.

Među prvim pitanjima koja sam posatavila bilo je „Želite li da prikupim urin za kontrolu?“, odgovor je bio da ne treba. Isto pitanje postavila sam i oko 3 u jutro kada je Vigo morao mokriti, također su rekli da ne treba. Drugi dan na nalazu sam pročitala kako se preporučalo provjeriti urin ako se mogao sakupiti.

SAVJET: Donesite odmah sa sobom urin. Posudica mora biti sterilna. Prokuhajte običnu staklenku i poklopac u vodi, bez deterdženta ili drugih dodataka, ulovite mokraću i ponesite sa sobom! Ukoliko niste to u mogućnosti prije dolaska, kao što se dogodilo Vigu i meni, tražite ih posudicu i inzistirajte na tome da se prekontrolira urin barem sa štapićem. Za labos će se skupiti nova mokraća kada bude radio, ako će trebati.

Izmjerite psu temperaturu

Je li je nos topao ili hladan, te mokar ili suh nije pokazatelj temperature.

Pokazatelj temperature je toplomjer. Električni toplomjer košta oko 40,00kn, kupite jedan za svog psa. Razmažite par kapi ulja među prste i namažite toplomjer prije aplikacije da bezbolno uđe u anus. Stavite običnu gumenu rukavicu na ruku ako ste gadljivi. Mjerenje traje do 30-ak sekundi, nije bolno za psa niti za vas, a temperatura je pokazatelj ozbiljnosti situacije kao i kod ljudi.

Obzirom da je temperatura kod pasa viša nego kod ljudi, ali može varirati od psa do psa, izmjerite psu temperaturu kada je zdrav ujutro i popodne da imate referentnu vrijednost koja je normalna temperatura za vašeg psa.

#addlove 🐾 #woffwoff ❤️ Bean Bag Jastuk za Pse

Povezane objave