Hrana za pse

Kosti za pse

Postoje 2 razloga zašto se spima mogu davati kosti. Jedan je zbog nutritivnih vrijednosti koje se nalaze u nekim kostima, a drugi je zbog održavanja zuba i zanimacije.

Ok je također ne davati psima kosti, jer i za to postoje opravdani razlozi.

Kako bi lakše mogao procijeniti da li svom psu dati kosti, ako da, koje i na koji način, saznaj u nastavku.

Zbog brojnih mogućih ozljeda, nuspojava, ugroza za zdravlje i dobrobit svog psa, prvo ću reći što treba izbjegavati i što nikako ne raditi.

Ovo vrijedi za pse koji su na dehidratu i sirovoj prehrani!

NE davati kosti od peradi

Meso uzgojne peradi općenito stvara zdravstvene probleme kod pasa zbog prezasičenosti Omega 6 masnim kiselinama, nedostatkom D vitamina te sintetičkim dodacima kojima se tovi.

Meso peradi, pa tako i piletina generalno nije preporučljiva za pse. Ako je istina da smo ono što jedemo, prehrana kojom se hrani perad u biti je ono čime hranimo svog psa. Ono sa čime se hrani uzgojna perad uključuje međuostalim soju, pšenicu, suhe pekarske proizvode, šafraniku i otpad iz prehrambene industrije koji nije upotrebljiv za ljude. Ptice u prirodi ne hrane se kukuruzom i sojom već travama, insektima i crvima. Kako navedeno nije doboljno niti za perad, u to se dodaju suplementi, sintetički vitamini i minerali te aminokiseline. Znači perad je transporter tih sastojaka u organizam psa što za tvog psa znači dugoročne posljedice za njegovo zdravlje.

Takvo meso sadrži visoke razine Omega 6 masnih kiselina koje stvaraju hormone koji pak pospješuju upalne procese u tijelu. Narušava se imunološki sustav psa. Zdrava razina hormona postiže se sa izbalansiranim unosom Omega 3 masnim kiselinama. Ovo je važno za imunitet te dugoročno zdrav organizam psa.

Gotovo svaka kronična bolest, od alergija i bolova u zglobovima do dijabetesa i bolesti bubrega, uzrokovana je kroničnom upalom. A kroničnu upalu uzrokuje prehrana koja sadrži puno Omega 6 masnih kiselina, a malo Omega 3 masnih kiselina.

Zašto govedina nije toliko zasičena s Omega 6 masnim kiselinama?

Goveda, janjad i koze veći dio svog života jedu travu i sijeno, a žitaricama se hrane tek posljednjih nekoliko tjedana života. No, piletina, puretina i druga perad svakodnevno se hrane Omega 6 bogatom hranom tijekom cijelog života.

Postoji još nedostataka u prehrani s mesom peradi, kao što je nedostatak D vitamina i drugo, no vratimo se na kosti.

Da skratimo, ako preskočimo perad iz uzgoja u prehrani, onda preskačemo i kosti od peradi koje bi eventualno dali psima. Kosti peradi su meke i lome se u iglice koje mogu prouzročiti ozljede kod gutanja komada kostiju.

Vratimo se na pitanje da li trebamo davati kosti psima?

Odgovor na ovo pitanje razlikuje se od psa do psa!

Nedavno smo vidjeli priču o Luis koji je divan staford star 2 godine i vlasnik se trudi davati mu kvalitetnu hranu. U vlasnikovom odsustvu Luis je za vikend dobio za papanje kosti pod izlikom “jer psi vole kosti”. Nakon 4 dana koje je Luis proveo u grčevima i strašnim bolovima, jer nije mogao probaviti kosti koje su mu začepile crijeva, završio je na operaciji.

Istina je da za neke pse nijedna kost nije sigurna, jer ju neće dovoljno usitniti i progutati će komade koji mogu stvoriti ozbiljne zdravstvene probleme. Ako je tvoj pas takav, nemoj mu davati kosti, nikada!

Davanje kostiju psima nosi rizike kojih svaki vlasnik treba biti svijestan prije nego odluči dati psu kost.

Kao prvo, kosti moraju biti sirove, a kao drugo morate nadgledati svog psa dok žvače kost. “Nadgledati” čitaj = ne puštati iz vida.

Različite kosti prikladne su za različite pse. Znači nisu sve kosti ok za sve pse! Nužno je da veličinu kosti ili žvakanje prilagodite osobnosti, veličini i zdravlju svog psa.

Gutači i pohlepnjaci – ako tvom psu nije cilj žvakati, već želi hranu što brže progutati trebaš biti oprezan s veličinom kosti koju mu daješ. Isto vrijedi i za pse koji pohlepno žvaču hranu, jer tako mogu oštetiti zube. Dakle izaberi veliku kost, koja se ne može sažvakati i progutati ili mu u opće nemoj davati kost!

Ako tvoj pas ima već oštečene ili osjetljive zube, nemoj mu davati kosti.
Ako je pas debeo ili ima problema s gušteraćom, nemoj mu davati kosti.
Ako imaš više pasa, nemoj davati kosti jer to može isprovocirati tučnjavu.

Nikada psu nemoj davati kuhane kosti. Kuhane kosti su lako lomljive, što povećava vjerojatnost da se razlome u manje dijelove i nanesu psu unutarnje ozljede.

Najčešće posljedice od davanja kostiju psima:

  • Lom zubiju
  • Ozljede usta i/ili jezika
  • Kost zaglavi u jednjaku
  • Kost zapne u dušniku
  • Kost zaglavi u želucu
  • Kost se zaglavi u crijevima i uzrokuje začepljenje.
  • Zatvor zbog fragmenata kostiju u crijevima
  • Jaka krvarenja iz rektuma
  • Peritonitis, upala trbušne maramice

Benefiti žvakanja kostiju

Psi vole žvakati sirove kosti zbog njihovog okusa. Žvakanje je dobro za mentalnu stimulaciju i kao vježba za mišiće čeljusti. Žvakanje kostiju iz zabave dobro je i za čišćenje zuba.

Kosti su bogate kalcijem i fosforom koji su važni u prehrani pasa. No kako bi pas dobio potrebno iz kosti, te kosti trebaju biti usitnjene u blenderu ili na drugi adekvatan način. Količine također trebaju biti prilagođene prehrani psa. Ovo područje je potpuno druga tema i veže se na sirovu prehranu pasa u kojoj treba izbalansirazi potrebne nutrijente sa raznim namirnicama i izvorima nutrijenata.

Zaključak

Što se tiče toga jesu li zdravstvene dobrobiti veće od rizika davanja kostiju psima, mnogi se vlasnici i veterinari neće slažiti po tom pitanju. U konačnici, izbor je na tebi kao vlasniku psa koji odgovara za njegovo zdravlje i dobrobit.

Neki zagovaraju mljevenje kostiju u prah koji se dodaje u hranu, što može osigurati hranive nutrijente iz kostiju u prehrani psa, a bez rizika od gušenja ili drugih komplikacija. Ovdje izostaju blagodati žvakanja kostiju.

Kada sve uzmete u obzir, i prednosti i nedostatke, ujedno se savjetujte i s veterinarom. Dobro odvagnit da li je za tvoju njušku rizik veći od dobrobiti i postupi u skladu s karakterom i zdravstvenim stanjem svog psa.

 

#addlove #woffwoff #tvornicapsecihsnova #samoprovjereno
Autor: Morana Barbara Lučić
Prati Woff Woff na Facebooku

Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

Sve informacije na Woff Woff stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu veterinara.
Opisi djelovanja proizvoda baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Nemoj koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacija s veterinarom.

Povezane objave