Hrana za pse

Može li pas jesti češnjak?

Češnjak za pse

Ako pogledaš bilo koju listu otrovnih biljaka za pse, tamo je češnjak, pa mnogi ljudi misle da ne mogu. Ali ne brini se kad je u pitanju češnjak za pse!

Prvo, evo zašto je češnjak tako divna biljka…

 • Češnjak je bogat inulinom, aminokiselinama, sumporom, cinkom, kalijem i fosforom. Također sadrži vitamin A, C, kalcij, magnezij, mangan, selen, germanij i kompleks vitamina B.
 • Češnjak ima pikantan okus koji zagrijava tijelo. Pikantne biljke pomažu energiji da se kreće prema gore, poboljšavajući cirkulaciju. Češnjak također ima pozitivan učinak za plućima, debelo crijevo, slezenu i želudac.
 • Češnjak pomaže u detoksikaciji tijela. Podupire korisne bakterije u probavnom traktu i eliminira štetne bakterije. Koristim ga u jesen, zimu i rano proljeće kao detoksikaciju i za uravnoteženje probavnog sustava.
 • Kao potpora jetre, češnjak razgrađuje otpad prije nego uđe u krvotok. Također pomaže psu da apsorbira hranjive tvari i eliminira otpad kroz cijeli probavni trakt.
 • Češnjak je bogat sumporom i fruktanima. Fruktani mogu izazvati probavne smetnje kod pasa koji pate od propusnosti crijeva, upalne bolesti crijeva i sindroma iritabilnog crijeva. Kada se neprobavljeni fruktani fermentiraju u tankom crijevu, mogu uzrokovati nadutost, plinove i zatvor. Probavni sustav psa treba biti zdrav prije nego što mu daš češnjak.

6 prednosti češnjaka za pse

Evo nekoliko načina na koje češnjak pomaže održavati zdravlje pasa:

 • Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka
 • Smanjuje nakupljanje kolesterola
 • Proširuje krvne žile
 • Pomaže u sprečavanju stvaranja tumora
 • Potiče limfni sustav da ukloni otpad
 • Antibiotičko, antifungalno i antiparazitsko djelovanje

Češnjak kao sredstvo protiv buha i krpelja.

Češnjak može pomoći u borbi protiv buha i krpelja ako ga dajemo svojim psima tijekom sezone buha i krpelja. Potrebno je nekoliko tjedana da se češnjak nakupi u prirodnom ulju dlake psa, stoga počinjemo s primjenom prije početka sezone insekata.

Poželjno je ne kupati pse prečesto tijekom sezone buha i krpelja.

Češnjak se koristi svaki dan tijekom dva tjedna, a zatim dva puta tjedno za održavanje.

Češnjak pomaže u borbi protiv karcinoma

Češnjak za pse pokazao je obećavajuće rezultate kod raka debelog crijeva, pluća, želuca i rektuma. Sastojci češnjaka jačaju imunitet i poboljšavaju učinak prirodnih obrambenih stanica koje uništavaju patogene bakterije i stanice karcinoma.

Iako postoje samo nekoliko kliničkih ispitivanja koja proučavaju anti-kancerogeno djelovanje češnjaka, Nacionalni institut za rak izvještava da nekoliko studija na populaciji pokazuje povezanost između povećane konzumacije češnjaka i smanjenog rizika od nekoliko vrsta karcinoma.

Važnost svježeg sirovog češnjaka

Nemoj korisitit prethodno nasjeckani češnjak koji stoji u staklenci niti sušeni češnjak iz vrećice.

Kada kažem svježi, sirovi češnjak, zaista mislim na svježi, sirovi, organski uzgojeni češnjak… Češnjak koji ostaje u ljusci sve do 10 do 15 minuta prije nego što ga damo svom psu. I kupite organski češnjak, po mogućnosti uzgojen lokalno ili u vlastitom vrtu. Pazi da znaš odakle dolazi češnjak. Svi češnjaci nisu jednaki.

Zašto je to važno? Trebamo aktivne enzime i sinergiju cijele biljke kako bi dobili prave koristi češnjaka.

Sirovi češnjak sadrži enzim aliinaza. Kada zgnječimo ili nasjeckamo češnjak, alliinase se kombinira s alliinom kako bi stvorio alicin. Alicin je aktivni ljekoviti sastojak u češnjaku koji mu daje antibiotička, anti-kancerogena, antivirusna i antioksidativna svojstva. Kada koristimo sirovi češnjak, dobivamo vrlo ljekovit učinak cijele biljke. Učinkovitost biljke ne dolazi od djelovanja bilo kojeg pojedinačnog kemijskog spoja. Ekstrakti češnjaka ne pružaju stotine kemijskih sastojaka koji djeluju zajedno kao što to rade u biljci. Na primjer, ekstrakt češnjaka koji možemo kupiti u trgovinama zdrave hrane ne sadrži alicin.

Je li češnjak loš za pse?

Češnjak je siguran za psa kada ga hranite u odgovarajućim količinama. Međutim, postoje upozorenja za skotne kuje i neke pasmine poput Akite i Shiba Inua.

Skotne kuje

Uvijek budite oprezni s bilo kojim lijekom ili dodatkom za skotne kuje. Češnjak također mijenja okus majčinog mlijeka, pa izbjegavajte davati ga za vrijeme laktacije.

Štenci

Ne daj štencima mlađim od osam mjeseci češnjak. Štenci do osam tjedana ne proizvode nove crvene krvne stanice, pa im nikako nemoj dati češnjak.

Akita i Shiba Inu

Akiti i Shiba Inu mogu biti osjetljivi na češnjak i mogu razviti reakciju sličnu alergijskoj.

Interakcije s lijekovima

Češnjak može uzajamno djelovati s nekoliko vrsta lijekova. Evo kratkog popisa onih s kojima trebate biti oprezan:

     Imunosupresivi, kortikosteroidi

     Lijekovi za srce

     Kemoterapijski lijekovi

     Razrjeđivači krvi

     Inzulin

     Antacidi

     Lijekovi za visoki krvni tlak.

Nemoj koristiti češnjak ako tvoj pas uzima neki od ovih lijekova. Budući da češnjak utječe na zgrušavanje krvi, nemoj ga koristiti dva tjedna prije planirane operacije.

Da li je češnjak štetan za pse?

Kad vlasnici pasa pitaju “mogu li psi jesti češnjak?” odgovor je uglavnom NE.

Razlog za ove informacije je taj što većina istraživačkih studija temelji svoje nalaze na učincima ekstrakata češnjaka, prekomjernim dozama i neprirodnim metodama aplikacije. Istraživači rijetko koriste svježi češnjak za pse jer je teško mjeriti varijacije u cjelovitoj biljnoj medicini.

Jedna je studija posebno pomogla stvoriti reputaciju češnjaka kao opasne hrane za pse. U ovom istraživanju, koje su proveli KW Lee i suradnici, davali su psima 5 grama češnjaka po kilogramu dnevno.

To je pretjerana količina. To znači da bi trebali dati četiri pune glavice češnjaka (ili 60 režnjeva) zlatnom retriveru ili 23 grama češnjaka (6 do 8 režnjeva) psu od 4,5kg, prije nego dođe do štetnih reakcija.

Važno je pravilo doziranje!

Koja je količina češnjaka koju mogu dati svom psu?

Ako želiš davati svježi, sirovi češnjak psu, evo nekoliko smjernica za doziranje:

 • Male pasmine: 1/2 režnja dnevno
 • Srednje pasmine: 1 režanj dnevno
 • Velike pasmine: 2 režnja dnevno

Ako je tvoj pas osjetljiv na češnjak ili ga prvi put daješ, možeš započeti s manjom dozom i postupno povećavati dok ne dostigneš preporučenu količinu.

Ove smjernice za doziranje odnose se na svježi, sirovi češnjak. Ako koristite češnjak u drugom obliku, poput praha ili ulja, slijedite upute proizvođača ili se posavjetujte s veterinarom.

Za svoje pse, češnjak koristim u jesen, zimu i rano proljeće, dok ga neki koriste cijelu godinu. Kada daješ češnjak redovno, preporučujem davanje svaki drugi tjedan.

Važno je zapamtiti da je svaka njuška jedinstvena i da mogu postojati iznimke. Ako imaš bilo kakve sumnje ili brige, uvijek se posavjetuj s holističkim veterinarom prije davanja češnjaka ili bilo kojeg drugog dodatka svom psu.


Pridružite se Woff Woff grupi na Facebooku

Sve informacije na Woff Woff stranicama su informativne i edukativne prirode, kao takve ne mogu zamijeniti savjet ili dijagnozu veterinara.
Opisi djelovanja proizvoda baziraju se na tradicionalnom korištenju njihovih pojedinačnih sastavnica i ne uključuju nužno sve mjere predostrožnosti.
Nemoj koristiti informacije sadržane na ovoj web stranici za dijagnosticiranje ili liječenje bez konzultacija s veterinarom.

Povezane objave